ODORAMA — EEN FEEST VOOR DE NEUS

by | perfume

Tab Hunter en Divine
Polyester
1982

Ze gelden als het duo van de slechte smaak, regisseur John Waters en zijn muze Divine (nom de guerre van travestie-artiest Harris Glenn Milstead). De heren baarden opzien in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met een aantal humoristische films waarin allerlei taboes zoals drugs, overmatig alcoholgebruik, de sexindustrie en abortus niet werden geschuwd. Schokkend, althans voor de preutse Amerikanen. De film Pink Flamingo’s uit 1972 verwierf zelfs een cultstatus en staat op de lijst van de 50 films die je één keer in je leven moet hebben gezien.

Tien jaar later maakte Waters de film Polyester met – uiteraard – Divine en Tab Hunter in de hoofdrollen. Deze film heeft een extra gimmick: hij wordt gedraaid in Odorama. Bij je toegangsbewijs krijg je een scratch-and-sniff-kaart met tien nummers. In de film wordt aangegeven welk nummer je op welk moment moet openkrabben. Je ruikt achtereenvolgens rozengeur, een dikke scheet, lijm voor vliegtuigmodellen, een pizza, een benzineblik, een stinkdier, gas uit een oven, een nieuwe auto met leren stoffering, vuile schoenen en tenslotte luchtverfrisser uit een spuitbus. Kortom, een feest voor de neus ofwel ruiken is beleven.

De Duitse geurenkaart.

Het verhaal is nauwelijks na te vertellen – zien is beleven in dit geval. Om een indruk te krijgen: de wereld van een huisvrouw in een buitenwijk – Divine – stort volledig in wanneer ze erachter komt dat haar man, de eigenaar van een pornotheater, haar bij herhaling bedriegt, haar dochter zwanger is en haar zoon ervan wordt verdacht een voetfetisjist te zijn, die de voeten van vrouwen in de buurt breekt. Ga er maar aanstaan.

Overigens: Divine heeft naast een flink aantal filmrollen ook een aantal hits op zijn naam staan. In 1981 en 1982 staat hij vier keer in de Nederlandse hitparade en treedt de dragqueen met Shake it up op in Avro’s Toppop. Over zijn culinaire voorkeuren is helaas niets bekend.

 • i scream you scream we all scream for icecream_1920x1080
  I SCREAM YOU SCREAM WE ALL SCREAM FOR ICE CREAM
  Henk Dam
  Weinig bereidingen blijken de menselijke fantasie zo te prikkelen als ijs. Wereldwijd verdwijnen de meest bizarre ingrediënten en onwaarschijnlijke combinaties in...
  lees verder
 • de über-gastronoom
  DE ÜBER-GASTRONOOM
  Bart Van Ratingen
  Het chapeau bij RUPS luidt: ‘gastrosophic venue’. Klinkt goed, maar wat is dat, gastrosofie? Bart van Ratingen dook in de geschiedenis...
  lees verder
 • BABY, I WAS ROLLED THIS WAY OR HOW I BECAME A ROULEAU DE TÊTE DE PORC
  Manuela Vermeeren
  first they took of my mask and sprinkled smoked salt on my flesh and left me in the fridge for about...
  lees verder

Keep RUPS alive

FOOD NEEDS TO BE FRESH. THOUGHTS ALSO. BE FRESH, SUPPORT RUPS.

RUPS

RUPS GASTROSOFISCH PERIODIEK

FOUNDED 2015

 

A PERCOLATOR FISH CONCEPT

 

 

RUPS

Wil je meer van dit soort verhalen lezen?

 

Abonneer je dan op onze onregelmatige nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Dank je wel voor je inschrijving

Pin It on Pinterest