WHAT THE (GEO)DUCK

by | confusion

Het zijn geen eenden, noch zijn ze geologisch onderlegd. Wel zijn geo-ducks of zwanenhalsmosselen (Panopea generosa) zo ongeveer de meest bizarre schelpdieren die de aarde heeft voortgebracht. God weet waar God met zijn gedachten was toen hij dit wezen schiep. De schelp varieert van 15 cm tot meer dan 20 cm doorsnee, maar de extreem lange, buiten de schelp hangende hals maakt dat de mossel zelf veel langer is – tot wel meer dan een meter. Ze komen vooral voor aan de kusten van de Stille Oceaan in de Verenigde Staten en Canada, waar ze zich diep onder het zand ingraven met alleen het uiteinde van hun hals boven het zand. Daar blijven ze vervolgens hun hele leven zitten. Vangen betekent: graven.

Sinds begin deze eeuw zien we steeds vaker na een (winter)storm otterschelpen op onze eigen stranden. De otterschelp is een kleinere variant van de geoduck, wordt minder oud maar is goed eetbaar. Otterschelpen worden vaak als bijvangst van scheermessen in de netten aangetroffen.

De zwanenhalsmossel is in potentie een van de langstlevende dieren ter wereld. Zijn leeftijd kan worden afgelezen aan de jaarringen op de schelp. Er zijn exemplaren be-kend van wel anderhalve eeuw oud. Culinair zijn ze vooral populair in Azië, waar er forse prijzen voor neergeteld worden (niet in het minst omdat er afrodisische kwaliteiten aan worden toegeschreven, vraag ons niet waarom). Zowel de nek als de buik (in de schelp) zijn eetbaar. Op internet staan veel rauwe bereidingen als sashimi, onder meer door Hung Huynh die deze ‘funny looking clam’ serveert met limoen, zeezout, bieslook en olijfolie: ‘crunchy, sweet, oceany, clammy, really the king of clams.’ Maar ook gepaneerd en crispy gefrituurd of naturel gebakken is deze dildo der zeeën erg veel lekkerder dan hij eruit ziet.

 • love is in the air 39
  TIERLUFTSCHUTZKASTEN 39
  Manuela Vermeeren
  Het Reichsministerium verspreidde in het voorjaar van 1940 vele tienduizenden van deze ‘Tier-Luftschutzkasten 39’ onder Duitse vee- en stalhouders.
  lees verder
 • DE GEUREN VAN DE STAD: REUK EN MODERNITEIT IN PSYCHOGEOGRAFISCH PERSPECTIEF
  Witold van Ratingen
  “Uiteindelijk zullen we, geloof ik, alles opofferen aan comfort en reinheid. Persoonlijk heb ik altijd de grootste verdenking gekoesterd jegens uw...
  lees verder
 • BABY, I WAS ROLLED THIS WAY OR HOW I BECAME A ROULEAU DE TÊTE DE PORC
  Manuela Vermeeren
  first they took of my mask and sprinkled smoked salt on my flesh and left me in the fridge for about...
  lees verder

Keep RUPS alive

FOOD NEEDS TO BE FRESH. THOUGHTS ALSO. BE FRESH, SUPPORT RUPS.

RUPS

RUPS GASTROSOFISCH PERIODIEK

FOUNDED 2015

 

A PERCOLATOR FISH CONCEPT

 

 

RUPS

Wil je meer van dit soort verhalen lezen?

 

Abonneer je dan op onze onregelmatige nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Dank je wel voor je inschrijving

Pin It on Pinterest