WHAT THE (GEO)DUCK

by | confusion

Het zijn geen eenden, noch zijn ze geologisch onderlegd. Wel zijn geo-ducks of zwanenhalsmosselen (Panopea generosa) zo ongeveer de meest bizarre schelpdieren die de aarde heeft voortgebracht. God weet waar God met zijn gedachten was toen hij dit wezen schiep. De schelp varieert van 15 cm tot meer dan 20 cm doorsnee, maar de extreem lange, buiten de schelp hangende hals maakt dat de mossel zelf veel langer is – tot wel meer dan een meter. Ze komen vooral voor aan de kusten van de Stille Oceaan in de Verenigde Staten en Canada, waar ze zich diep onder het zand ingraven met alleen het uiteinde van hun hals boven het zand. Daar blijven ze vervolgens hun hele leven zitten. Vangen betekent: graven.

Sinds begin deze eeuw zien we steeds vaker na een (winter)storm otterschelpen op onze eigen stranden. De otterschelp is een kleinere variant van de geoduck, wordt minder oud maar is goed eetbaar. Otterschelpen worden vaak als bijvangst van scheermessen in de netten aangetroffen.

De zwanenhalsmossel is in potentie een van de langstlevende dieren ter wereld. Zijn leeftijd kan worden afgelezen aan de jaarringen op de schelp. Er zijn exemplaren be-kend van wel anderhalve eeuw oud. Culinair zijn ze vooral populair in Azië, waar er forse prijzen voor neergeteld worden (niet in het minst omdat er afrodisische kwaliteiten aan worden toegeschreven, vraag ons niet waarom). Zowel de nek als de buik (in de schelp) zijn eetbaar. Op internet staan veel rauwe bereidingen als sashimi, onder meer door Hung Huynh die deze ‘funny looking clam’ serveert met limoen, zeezout, bieslook en olijfolie: ‘crunchy, sweet, oceany, clammy, really the king of clams.’ Maar ook gepaneerd en crispy gefrituurd of naturel gebakken is deze dildo der zeeën erg veel lekkerder dan hij eruit ziet.

 • hunger
  SMAAK: EEN HOLISTISCH CONCEPT
  Arie Van Der Ent
  Volgens smaakprofessor Peter Klosse dient de smaakervaring holistisch te worden benaderd: smaak ‘ontstaat’ door een optelsom van factoren, met geur overigens...
  lees verder
 • chinezen op katendrecht
  CHINEZEN OP KATENDRECHT
  Arie Van Der Ent
  Chinezen eten alles wat beweegt. En wat ze eten, eten ze van kop tot kont. Wilde katten, kwallen, slangen en ook...
  lees verder
 • Arie van der Ent
  KOKEN IN EEN INBOUWKAST
  Arie Van Der Ent
  Wijlen Arie van der Ent was niet alleen een liefhebber van lekker eten, hij was ook collectioneur van kookboeken uit alle...
  lees verder

Keep RUPS alive

FOOD NEEDS TO BE FRESH. THOUGHTS ALSO. BE FRESH, SUPPORT RUPS.

RUPS

RUPS GASTROSOFISCH PERIODIEK

FOUNDED 2015

 

A PERCOLATOR FISH CONCEPT

 

 

RUPS

Wil je meer van dit soort verhalen lezen?

 

Abonneer je dan op onze onregelmatige nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Dank je wel voor je inschrijving

Pin It on Pinterest